De kosten van een huis

De kosten van een huis laten zich niet zo makkelijk voorspellen. Maar er zijn wel een paar belangrijke indicatoren waarmee je rekening kunt houden. Als eerste speelt natuurlijk de vraag: gaat het om een huurhuis of om een koophuis?

Kosten bij een huurhuis

Wanneer je een huis huurt, heb je niet per se met lagere kosten te maken, maar wel met meer overzichtelijke kosten. Bij de huurprijs zijn gas, water en licht soms inbegrepen, maar lang niet altijd. Hetzelfde geldt voor internet, telefoon en televisie. Verder moet je natuurlijk nog gemeentelijke belastingen betalen, maar die zijn lager dan wanneer je een eigen huis hebt.

Als je je vooraf goed informeert over de huurprijs per maand en alle bijkomende kosten zoals belastingen en verzekeringen, dan kun je je een aardig beeld van je totale maandkosten vormen. Natuurlijk doe je er altijd goed aan wat geld te reserveren als bijvoorbeeld plotseling je wasmachine kapot gaat. Om groot onderhoud en buitenschilderwerk hoef je je echter geen zorgen te maken. Dit soort kosten, die hoog op kunnen lopen, zijn inbegrepen bij de huurprijs. De verhuurder neemt ze voor zijn rekening.

Meer weten over de kosten van het huren van een huis? Neem eens contact op met EerVast, jouw verhuurmakelaar in Amersfoort.

Kosten bij een koophuis

Wanneer je een koophuis hebt, betaal je geen maandelijkse huur. Dat betekent niet dat je minder betaalt dan een huurder, want je moet natuurlijk wel rente aan je hypotheekverstrekker betalen (we gaan er even vanuit dat je het huis niet vanuit je eigen middelen hebt betaalt). Daarnaast is het tegenwoordig weer gebruikelijk om ook een deel aflossing te betalen. Zo bouw je in principe aan vermogen, want het huis wordt beetje bij beetje écht van jou. Als de huidige trend van stijgende huizenprijzen doorzet, dan helpt dat mee. Hoewel je daar niet al te veel vanuit moet gaan, dat hebben we tijdens de financiële crisis wel gezien.

Soms is het duurder om een huis te kopen, soms ben je met het kopen van een huis goedkoper uit dan met het huren van een huis. Sowieso zijn de bijkomende kosten voor jou als woningeigenaar hoger. Je moet meer belastingen betalen en je bent ook verantwoordelijk voor het (groot) onderhoud van het huis, iets wat vaak onderschat wordt. Ten slotte loop je het risico dat je bij de verkoop van je huis minder krijgt dan wat je ervoor hebt betaald. Het verlies komt dan uit je eigen zak.

Plaats een reactie